Impact
Bos beschermen in Ivoorkust
Wat is er aan de hand: bomenkap
Bijna 90% van alle bomen in Ivoorkust wordt gekapt. Waarom? Om er plantages voor koffie, cacao en palmolie neer te zetten. Dat klinkt aantrekkelijk als je het hebt over inkomsten. Maar … de lokale bevolking verbouwt er haar eigen eten en is afhankelijk van deze omgeving. De mensen worden nu echter verjaagd. In de bossen leven ook bedreigde dieren, zoals verschillende apensoorten. Ook die dreigen hun leefgebied te verliezen en hierdoor zelfs uit te sterven!
De oplossing: mensen opleiden & materiaal geven
Het Zwitserse Centrum voor Wetenschappelijk onderzoek in Ivoorkust (CSRS) doet nu 2 dingen. Allereerst verschillende mensen opleiden om de bosbedekking in Ivoorkust te herstellen. Daarnaast de lokale natuurbeschermers – rangers – de middelen geven om houtkap en stroperij tegen te gaan. In het bijzonder gebeurt dat binnen een project voor de bescherming van het Tanoé-Ehy Forest, dat oorspronkelijk een palmolieplantage zou worden.
Details rondom project: lokale, prijswinnende kartrekker
Natuur beschermen doe je niet in ’n jaartje. Je kijkt lang vooruit. En … de kracht van zo’n project zit erin dat de lokale bevolking meedoet. Daar zorgt Inza Koné voor; hij is directeur-generaal van de CSRS en wist rond 2011 in dat gebied al een complete kaalslag te voorkomen. Hoe? Niet door te protesteren, maar door samen met de lokale bewoners hun stem te laten horen en zich hard te maken voor het bosbehoud. Dankzij hun inzet heeft het bos nu de status: beschermd.
Zijn jarenlange inzet leverde Koné zelfs prijzen op: zoals de gerenommeerde Future for Nature Award en de Whitley Award.
Onze rol: blijvend geld voor opleiding en meer
In coronatijd droogden de donaties voor dit project op. Wij investeren daarom nu blijvend geld in de opleiding van de mensen en in de middelen voor de rangers. Zo kochten we in 2022 een houten patrouilleboot met motor voor ze. Doel: de rivieren afgaan op zoek naar stropers die illegaal hout kappen en via de rivieren transporteren.
Verder betalen we mee aan bewustwordingscampagnes. Bijvoorbeeld om bewoners te laten zoeken naar een alternatieve inkomstenbron. En om ze te laten begrijpen dat bomen laten staan langs bebouwing een kale aanblik voorkomt.
Geld komt goed terecht
Iemand uit ons netwerk bij de eigenaren van Burgers Zoo is nauw betrokken bij deze natuurbeschermingsprojecten. Bijna elke week hebben we er contact over. Doordat we de mensen persoonlijk kennen weten we ook dat er niets aan de strijkstok blijft hangen.